c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Trăind cu psoriazis

Metode de tratament pentru psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, care determină acumularea rapidă a celulelor pielii. La rândul ei, această acumulare de celule determină descuamarea suprafeței pielii. Ciclul tipic de viață al unei celule cutanate este de o lună. La persoanele cu psoriazis, acest proces de producție poate avea loc în doar câteva zile. Din acest motiv, celulele pielii nu au timp să cadă și supraproducția rapidă duce la acumularea de celule ale pielii. Psoriazisul are mai multe cauze, de la cele de natură genetică până la factori externi care declanșează și întrețin erupția cutanată. În general, afecțiunea se manifestă la coate și genunchi, dar se poate extinde către orice zonă a corpului, de la scalp, la zona genitală. Pentru că este o afecțiune imprevizibilă și dificilă, următoarele rânduri își propun să-ți aducă în atenție posibilele opțiuni de tratament. 

Opțiuni de tratament pentru psoriazis

Deși poate suna descurajator, trebuie să știi că psoriazisul nu are leac. Tratamentele vizează reducerea inflamației, încetinirea creșterii celulelor pielii și îndepărtarea cojilor groase formate. În funcție de stadiul afecțiunii și de tipul de manifestare, tratamentele pentru psoriazis se împart în trei categorii:

1.Tratamente topice. Cremele și unguentele aplicate direct pe piele pot fi utile pentru reducerea psoriazisului ușor până la moderat. Tratamentele topice pentru psoriazis includ:

  • corticosteroizi topici
  • retinoizi topici
  • antralină
  • analogi de vitamina D
  • acid salicilic

2.Medicamente sistemice. Este posibil ca persoanele cu psoriazis moderat până la sever și cele care nu au răspuns bine la alte tipuri de tratament să fie nevoite să utilizeze medicamente orale sau injectate. Multe dintre aceste medicamente au efecte secundare severe. Tocmai de aceea, medicii le prescriu pentru perioade scurte de timp. Aceste medicamente includ:

  • metotrexat
  • ciclosporină
  • biologice
  • retinoizi

3.Terapia cu lumină. Acest tratament pentru psoriazis folosește ultraviolete (UV) sau lumină naturală. Lumina soarelui distruge celulele albe hiperactive din sânge, care atacă celulele sănătoase ale pielii și provoacă creșterea rapidă a celulelor. Atât lumina UVA, cât și UVB pot fi utile în reducerea simptomelor psoriazisului ușor până la moderat. Majoritatea persoanelor cu psoriazis moderat până la sever vor beneficia de o combinație de tratamente. Acest tip de terapie utilizează mai multe tipuri de tratament pentru a reduce simptomele. Unii oameni pot folosi același tratament toată viața lor. Este posibil ca alții să fie nevoiți să schimbe tratamente ocazional dacă pielea lor nu mai răspunde la ceea ce cândva a funcționat.

Recomandări dietetice pentru persoanele cu psoriazis

Alimentele nu pot vindeca psoriazisul, dar o dietă echilibrată ar putea reduce simptomele. Aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului și la reducerea episoadelor de erupție:

1.Pierderea în greutate. Dacă ești supraponderal, pierderea în greutate poate reduce gravitatea afecțiunii. De asemenea, pierderea în greutate poate face tratamentele mai eficiente. Nu este clar cum interacționează greutatea cu psoriazisul, astfel încât, chiar dacă simptomele rămân neschimbate, pierderea în greutate este încă benefică pentru sănătatea ta generală.

2.Dietă sănătoasă. Redu aportul de grăsimi saturate. Acestea se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele. Crește aportul de proteine slabe care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, sardinele și creveții. Sursele vegetale de omega-3 includ nuci, semințe de in și soia.

 

CITEȘTE TOT ARTICOLUL PE BLOGUL STADA