Pielea – roluri, funcții, curiozități
Pielea este cel mai mare organ al corpului tău, dar cât de mult știi despre rolul pe care pielea îl joacă în starea ta de sănătate? Este util să ne cunoaștem organismul și modul în care funcționează el. Astfel, vom fi mai conștienți de importanța susținerii unei bune condiții de sănătate. Află modalitățile în care pielea ta te protejează zilnic. Și răspunde-i și tu cu aceeași grijă 🙂
Pielea – de la A la Z
- Pielea joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului – Nu numai că pielea are rol în funcția imunitară, dar acționează și ca un termostat printr-un proces cunoscut sub numele de termoreglare. Transpirația este o funcție corporală care te ajută în reglarea temperaturii corpului. Pielea are între două și patru milioane de glande sudoripare. Și totuși, transpirația nu este singurul mod în care corpul te poate răcori. Când îți este cald, pielea te ajută să te răcorești prin vasodilatație. Conform cercetărilor, vasodilatația are loc atunci când vasele de sânge din vecinătatea pielii se dilată, permițând creșterea fluxului sanguin și disiparea căldurii. La polul opus se află vasoconstricția, prin care se înțelege menținerea căldurii atunci când este frig afară. Porii se strâng și devin mai mici atunci când sunt expuși la temperaturi scăzute pentru a reține căldura. „Pielea de găină” este un răspuns de termoreglare. Așadar, data viitoare când transpiri sau ai pielea de găină, află că pielea ta funcționează pentru a-ți menține temperatura corpului cât mai confortabilă posibil.
- Pielea poate răspunde negativ la stres – Deși este puțin probabil să dai vina pe timpul petrecut în trafic pentru iritația de pe piele, află că pielea îți simte emoțiile. Stresul declanșează un nivel ridicat de cortizol și molecule inflamatorii care se răspândesc în tot corpul. Acest lucru poate duce la o creștere a markerilor inflamatori care declanșează metaloproteinazele matriceale, enzime care descompun moleculele de colagen din piele. Totuși, bolile majore sau evenimentele nefericite au puterea de a declanșa stresul cronic care ar afecta pielea. Este mai puțin probabil să fie cauzat de micii factori de stres de zi cu zi. Totuși, dezvoltarea unei rutine pentru a face față stresului poate contribui la menținerea sănătății pielii.
- Modificările pielii pot reflecta probleme de sănătate – Stresul nu este singurul lucru care poate declanșa o reacție pe pielea ta. Multe afecțiuni și infecții pot provoca modificări ale pielii, indiferent dacă acestea iau forma unei erupții cutanate, urticarie, mâncărime, roșeață sau umflături. De exemplu, eczemele, urticaria și dermatita de contact pot indica toate o reacție alergică. Acneea la adulți poate apărea din cauza nivelurilor hormonale fluctuante, care ar putea indica sarcină, perimenopauză sau menopauză. Dar acneea poate indica și o tulburare hormonală, cum ar fi sindromul ovarului polichistic. Tulburările cutanate pot fi cauzate de o serie de afecțiuni pe măsură ce îmbătrânești, inclusiv boli de inimă, diabet, boli de ficat, obezitate și deficiențe nutriționale, pentru a numi doar câteva. Deși o schimbare a pielii tale nu indică întotdeauna o problemă de sănătate, este mai bine să consulți medicul pentru orice schimbări bruște sau neașteptate ale pielii. Astfel, determini cauza sau previi problema.
Share: