c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Pielea – structură, funcții, rol

Din punct de vedere structural, straturile anatomice ale pielii sunt: epiderm, derm și hipoderm. Pentru o mai bună înțelegere a poziționării receptorilor și a percepției pielii drept un organ complex, cu multiple roluri de protecție, este important să cunoști structura analizatorului cutanat, format din epiderm, derm și hipoderm.

Funcții

Pielea este de multe ori percepută ca orice altceva în afară de un organ, dar aceasta este chiar cel mai greu organ al corpului omenesc, cântărind aproximativ 4 kg. Pielea constituie un înveliș cu rol protector, prezentând în același timp și o funcție senzitivă, prin sensibilitatea tactilă, termică, dureroasă, presională și vibratorie. Pe lângă funcția senzitivă, pielea mai îndeplinește următoarele roluri:

  • Reprezintă o barieră protectivă între organism și mediul extern;
  • Termoreglare, prin secreția produsă de glandele sudoripare;
  • Intervine în echilibrul acido-bazic, prin eliminare de acid lactic;
  • Are un rol important în metabolismul vitaminei D, deoarece la nivelul pielii se produce aceasta prin expunerea la lumina soarelui;
  • Absorbția unor vitamine liposolubile (A, E, K) și chiar a unor medicamente (pe bază de corticosteroizi, de asemenea, liposolubili);
  • Sinteza unor substanțe: keratina, melanina.

Piele crăpată

Cauzele crăpării pielii sunt de diverse naturi – dietă săracă în vitamine, sensibilitate excesivă a pielii, săpunuri sau apă dură, produse cosmetice folosite excesiv, dușuri fierbinți prelungite, îmbrăcăminte din material sintetic, atmosferă rece, uscată sau vânt puternic, expunere prelungită la căldură.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL PE BLOGUL STADA